Tai Chi Former

I Tai Chi findes der mange forskellige forme, hvoraf den langsomme form nok er den mest kendte. Du lærer den langsomme form som det første, da den ligger til grund for de næste forme. Når du er klar til det, går du videre til nye forme.

Nedenfor kan du læse om de forskellige forme, som TaiChiForm tilbyder undervisning i.

Formen

Formen består af 108 bevægelser og udgør selve grundlaget for træningen i Tai Chi Chuan. Alle forsvarsapplikationerne samt de kropshealende og meditative aspekter er samlet i denne form.

Formen kaldes: Den lange form, Yang form, Traditionel Yang form, Den langsomme form og Tung form.

Formen tager typisk mellem 50 minutter og 1 time at udføre.

Fast set

Når Formen udføres hurtigt, hedder det Fast Set eller hurtig form. Cirkelbevægelserne er noget mindre og nogle bevægelser er en smule anderledes, men ellers er det den samme bevægelsesserie som Den lange form.

Den hurtige form tager 2-4 minutter at udføre.

Flow set

Formen kan også udføres i roligt gående tempo, ca. 20-25 minutter, og benævnes så Flow set. I dette sæt kan bevægelserne være en smule større, og det er muligt at sparke hurtigt.

Family set

Mester Tungs bedstefar Tung Ying-Chieh skabte en form, der bl.a. er kendetegnende ved skift mellem langsomme og eksplosive hurtige bevægelser. I Family set anvender man meget taljedrej og underarmene. Den læres ofte i langtsomt tempo, og kan således udføres langtsomt og hurtigt.

Kort kniv

Kort kniv er et våbensæt, der udføres med en sabel eller på kinesisk en Dao. Kniven er ca. 1 meter lang og sjældent skarpslebnet. Kort kniv sættet udføres ofte i 8 forskellige retninger.

Lang kniv

Anvender samme våben som i Kort kniv, men bevægelsesserien er væsentlig længere.

Stokke

Sættet kaldes Stokke eller To stokkke. Det minder meget om Lang kniv sættet. Her har man bare et slagkraftigt våben i begge hænder og udfører derfor mange forskellige slag og stik. Sættet kan også laves med to knive.

Sværd

Sværd sættet er et sæt, som kræver meget mental koncentration og fornemmelse for indre bevægelser. Det kaldes også Det guddommelige sæt.

Kai He

Kai He (udtales kai hrø og betyder åbne og lukke) hedder også Hao stil eller Hard Style. Den er bl.a. karakteriseret ved, at energien er koncentreret i hænderne under udførelsen af hele sættet.

"Det blødeste og mest eftergivende i verden overvinder det hårdeste i verden.

Det, der er uden indhold, trænger ind i det, der er uden huller eller sprækker. Derfor ved jeg, at ikke-handling er en fordel.

At undervise uden ord, at høste fordelen af ikke-handling - det kan kun få i verden!"

Lao Tzu

Webdesign: www.designerbird.dk

TaiChiForm • Tai Chi og Qi Gong undervisning • Oehlenschlægersgade 56, 1. th. • 1663 København V • Tlf. nr.22 90 08 66 • E-mail: stigklar@yahoo.dk