Vi kan blive bedre til hvad vi vil

Øvelse gør mester – siger man.

Der faldt mig en spændende tanke ind her forleden:

Uanset hvad vi øver os på, kan vi faktisk ikke undgå at bliver dygtigere til det.

Det lyde måske banalt, men jeg syntes egentlig at det er stort og betydningsfuldt, at det virkelig er sådan. Vi kan ikke undgå at bliver dygtigere sålænge vi bare øver os!

Egentlig en fantastisk kapacitet at gå rundt med som menneske.

Jeg har en gammel ven som jeg af en eller anden grund altid har set (og hørt) som umusikalsk. En dag meldte han sig til klaverundervisning, og 4 år efter kunne jeg ikke rigtig tro min egne ører. Han spillede med indlevelse, og på en musikalsk måde og med rigtige fraseringer og betoninge og det hele så hårene rejste sig på armene. Det var åbenlyst at han var ret musikalsk og talentfuld.

Alt øvelse kræver en vedhængende og sammenhængene træning hvis den skal gøre en afgørende forskel. Øvelsen kræver også noget andet: Bevidsthedsgørelse.

Der er forskel på at tage opvasken og så at øver sig på at tage opvasken, spille saksofon, guitar og bongotromme eller for den sags skyld klatre i træne og så bevidst øve sig i dette. Når vi øver os, er vi bevidste om det vi gør,  i en eller anden form for systematisk tilgang. Hen af vejen opnår vi mere forståelse, højere niveau, klare tingene bedre eller skærpe vores sind, nyde vores udfoldelse m.m. I og med at vi kan mærke, at vi forbedre os bliver vi mere motiveret.  Der findes ikke noget mere tilfredsstillende en at komme videre med sig selv, eller at udvikle sig inden for et område som man er optaget af.

Hvad dygtige mestre gør, ser let ud, men vi ved godt at der ligger bunker af træningstimer og øvelse bag det hele, uanset talent.

Jeg kommer til at tænke på Thomas Eje, der under et show med linie 3, stiller sig op med en elektrisk guitar, som ellers ikke er hans hoved instrument, og fyrer en Gary More solo af til nærmest perfektion. Han fortalt senere, at forberedelsen bestod i at spærre sig inde i en kælderen i månedvis og øve sig, for han ville simpelthen lærer det. Et eksempel på hans guitar færdighed (i små sko) er på dette youtube klip:

Her i Danmak kan vi starte på alt, lige fra porcelænsmaling til et stuntman kursus, og vi har chancen for at dygtige gøre os i stort set alt.

Selv, fortrækker jeg at øve mig i, noget der allerede er efterprøvet, og som jeg er overbevist om er meningsfyldt i længden, også når når jeg engang bliver gammel.

Jeg spiller klassisk guitar, meditere og dyrker T’ai Chi Ch’uan.

Jeg har ikke tænkt mig nogen sinde at stoppe med en af disse tre aktiviteter.

Jeg hørte engang en historie om en elev, der stoppede hos sin lærer, i en ung alder. 30 år efter kom eleven hen til læreren og sagde, der kan du bare se, det gik jo godt meget godt alligevel. Rart at hører, sagde læren, men hvad nu hvis det havde gået fantastisk godt hvis du havde forsat.

Min kone arbejder for tiden på en bog, som man skal kunne bruge sig til systematisk at øve sig i at udvide sine færdigheder og Comfort zone. Naturligvis i eget tempo og inden for de områder af sit liv hvor man ønsker at bevæge sig.

Den bog vil jeg anskaffe, når den bliver udgivet, for jeg tror faktisk på systematisk øvelse, og de langsigtede resultater heraf. (Også når øvelsen går ud på at skrive små artikler om selvudvikling inden på en blog).

God øvelse, med hvad der end interesserer dig, nu, og fremover;-)

Stig

 

This entry was posted in Livsvisdom and tagged , by Stig von Rosen. Bookmark the permalink.

About Stig von Rosen

Stig von Rosen har siden 1996 beskæftiget sig intensivt med T'ai Chi og Qigong og underviser i dag på fuldtid private elever, små og større hold i T'ai Chi og Qigong i hans firma TaiChiForm. Stig von Rosen underviser i Yang stilen og modtager flere gange årligt undervisning af Mester Kai Ying Tung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>